Toonarm

Een probleem bij veel DJ draaitafels welke niet het Technics logo dragen is speling op de toonarm. Hoewel het heel sporadisch wel eens voorkomt dat een SL1200 wat speling op de lagers heeft is de toonarm van een Technics over het algemeen vrij van speling. De “Super OEM” komt standaard met een beetje speling op de lagers uit de doos. Nu is een klein beetje speling op de toonarm niet direct de grootste ramp, het zorgt echter wel voor een wat minder stabiele toonarm tijdens het scratchen.

Nu is de speling op de toonarm prima te verwijderen, er is echter een “maar” in dit geval. Veel webshops welke het aanbieden hebben eigenlijk geen idee wat ze aan het doen zijn wanneer ze deze service aanbieden en draaien de lagers vaak te strak aan. Nu is er 1 ding wat erger is dan een beetje speling op de lagers en dat is (je raadt het al) te strak aangedraaide lagers. Te strak aangedraaide lagers zorgen er namelijk voor dat de arm niet vrij kan bewegen waardoor je verhoogde slijtage krijgt bij het afspelen… iets wat je zeker niet wil.

Wanneer je dus niet zeker bent of de webshop in kwestie kundig genoeg is, lekker dat beetje speling laten voor wat het is. Er is mij in ieder geval maar 1 webshop bekend welke wel in staat is speling goed te verwijderen.

Nog een minpuntje is het bereik van de anti-skating welke maar tot 3 gaat. Voor dj doeleinden is de anti-skating veelal gelijk aan de naald druk en laat die naald druk voor dj doeleinden nu vaak boven de 3 gram liggen. Voor een gemiddeld Ortofoon Concorde element zit je vaak al op een gram of 4 á 5. Overigens is de anti-skating zelfs bij de “vernieuwde” modellen zoals de RP7000MKII van Reloop nog steeds niet aangepakt.

Verder is er weinig bijzonders te melden op het vlak van de toonarm, licht van gewicht, correcte lengte en helaas een anti-skating bereik welke net tekort schiet.