De draaitafel van buiten

Bij het uitpakken van de draaitafel valt 1 ding direct op, het ontbreken van een stofkap. Zo’n beetje iedere draaitafel ter wereld wordt geleverd met een stofkap, behalve de “Super OEM”. Op zich geen ramp want de stofkap van de Numark TT1 paste destijds prima en inmiddels zijn er ook gewoon losse stofkappen te krijgen zoals deze maar jammer is het wel, een setje stofkappen kost je al snel weer een kleine 80 euro en daar hadden ook 2 mooie bijpassende elementen voor aangeschaft kunnen worden.

Verder vinden we in de doos o.a. een losse pop-up light, contragewicht, platter e.d. terug. Weinig bijzonders, de standaard zaken welke bij een draaitafel horen al is het losse popup lampje wel een welkome “update” ten opzichte van de ouderwetse gloeilampjes welke altijd als eerste sneuvelden bij een SL1200 (en waar ook de halve draaitafel voor uit elkaar moest om ze te kunnen verwisselen).

De “Super OEM” heeft een paar uiterlijke kenmerken waaraan je hem goed kunt herkennen. Als eerste het eerder genoemde popup ledje. Het is eigenlijk geen “popup led” maar een RCA male connecter met lampje welke op de female geplaatst kan worden op de draaitafel. Voordeel van het gebruik van led ten opzichte van een ouderwets gloeilampje is dat deze vele malen langer mee gaat.

Bij een SL sneuvelden ze vaak al in de eerste paar levensjaren van de draaitafel en was het vervangen een lastige klus waarbij de onderzijde van de draaitafel verwijderd moest worden om überhaupt het lampje te kunnen vervangen. Bij de “Super OEM” dus een led waar je letterlijk en figuurlijk mee kunt gooien zonder dat deze het leven laat. Daarnaast geeft de led ook nog eens fors meer licht dan het ouderwetse gloeilampje.

Ook opvallend bij de “Super OEM” maar geen unieke feature is de dubbel uitgevoerde start/stop button aan de linkerzijde van de draaitafel waarvan de start/stop tijd ingesteld kan worden en de platter welke niet verzonken is in de behuizing van de draaitafel maar boven de deckplate “zweeft”.

Het meest herkenbare onderdeel van de “Super OEM” is echter de toonarm. De putjes in de ring van de hoogte instelling, het bolletje op de toonarm “lift”, de montage van de toonarm e.d. zijn vrij uniek voor deze draaitafels. Zelfs de vrij nieuwe Reloop RP-8000 heeft nog toonarm die exact gelijk is aan die van de Synq XTRM-1 en Akiyama Acura van een kleine 15 jaar geleden.

Toch zijn er de laatste 2 á 3 jaar ook een aantal modellen uitgekomen welke wat sterker afwijken van de “Super OEM” zoals we die 15 jaar geleden vooral tegen kwamen. Zo lanceerde Reloop onlangs de RP7000 MKII waarbij het design van de toonarm sterk af week te opzichte van wat we gewend waren. De toonarm van de RP7000MKII is weer wat ouderwetser qua look en komt meer overeen met die van de SL1200.

Overigens wordt er door sommige mensen op het internet geroepen dan ook de Pioneer PLX-1000 en Denon VL12 “Super OEM” draaitafels zouden zijn. Ondanks dat de “Super OEM” door Han-Pin wordt geproduceerd en deze ook sommige modellen produceert voor de “grotere” merken is er nog niemand geweest die het echt hard heeft kunnen maken… en ik heb zowel de Pioneer als de Denon nog nooit van binnen gezien dus van ik houd het vooralsnog op een mooie fabel.