Super OEM draaitafel, de SL1200 killer

R2D2 / 19 juli 2017

Eind 2003 zag de inmiddels welbekende “Super OEM” draaitafel het levenslicht, in eerste instantie alleen aangeboden door Synq Audio en Akiyama, later door praktisch ieder ander merk welke actief is op het gebied van dj gear en draaitafels in het assortiment heeft. Het was de eerste echte geslaagde aanval op de Technics SL1200 welke de draaitafelmarkt voor dj’s decennia lang had gedomineerd. Saillant detail, de naam “Super OEM” is o.a. door Andre Huisman van New-Line en mijn persoon destijds in het leven geroepen om de groep draaitafels van alle verschillende fabrikanten samen te vatten en lijkt zelfs een kleine 15 jaar na het schrijven van de review nog steeds veelvuldig gebruikt te worden.

Als eerste een kleine uitleg wat betreft de naamgeving “Super OEM”. OEM betekent niets meer dan Original Equipment Manufacturer. In het simpel Hollands, er is een fabrikant welke product X fabriceert en merk X, Y en Z doen vervolgens niets meer dan het aanvinken van wat opties op een lijst, vertellen waar het logo geplaatst moet worden en in welke kleur de deckplate gespoten moet worden. Intern zijn alle in deze review genoemde draaitafels gelijk. Ze beschikken allemaal over dezelfde opbouw en aansturing van de motor, ze hebben allemaal dezelfde toonarm en bijbehorende ophanging e.d.

De aanvulling “Super” op oem is gekomen omdat het gewoon een fantastische draaitafel was (en nog steeds is) die gewoon beter presteert dan een Technics SL1200 voor de helft van het geld. Dat was in al die jaren daarvoor nog geen enkele fabrikant gelukt. Numark heeft het geprobeerd met de TTX (welke overigens hetzelfde idee heeft qua motoraansturing als de Super OEM), Gemini met de PT2400 en PDT6000, Vestax met de PDX serie e.d. en het was het allemaal net niet ten opzichte van de SL1200.

De Super OEM zag dus in 2003 het levenslicht en wordt heden ten dagen nog steeds verkocht door een groot aantal merken, soms met wat meer features dan beschikbaar in 2003 maar nog steeds op dezelfde basis gebouwd.